Как да бъдем креативни в критичното мислене и решаването на проблеми?

Работа върху творческото мислене, когато имаме повече време:

Записваме си неща
Воденето на тетрадка за творчество, където записваме всичко, което ни интересува, или неща, които сме взели по пътя. Важно е тези неща да бъдат написани на ръка, тъй като актът на писане също насърчава повече невронни връзки и увеличава вероятността нашите идеи да се свържат помежду си. Обръщаме внимание на случайни идеи, които ни хрумнат – колкото по-случайни, толкова по-добре. Добавяме скици, ако желаем. Този бележник може да бъде ресурс, когато имаме нужда от вдъхновение.

Отлагаме проблема
Учените от известно време знаят, че актът на отлагане на проблема до следващата сутрин може да даде решение. Тайната на успеха? Да имаме за какво да си водим бележки, на ръка.

Отпускаме се
Правим опит да научим няколко техники за релаксация и да практикуваме поне по една на ден. Правим това, сякаш това е нашата работа. А и в известен смисъл е точно така. Когато физически тялото е отпуснато, мозъкът се обръща навътре и започва да прави асоциации между случайни идеи, излъчвани в подсъзнанието. Така могат да дойдат искри вдъхновение и творчество.

Пътуваме или поне поемаме по нов маршрут
Доказано е, че пътуванията значително увеличават креативността, но пътуванията не са нещо, което всички можем да направим с лекота. Алтернатива е да избягваме шофиране или пък ходенето по същия маршрут до мястото, където често посещаваме, работим или учим. Откривайки нови начини да стигнем от точка А до точка Б, ние не само се стимулираме творчески при решаването на проблеми, но и започваме да виждаме света си с нови очи.

Ходим структурирано
Редовно се разхождаме по улица или пътека, където има стълби или нещо друго. Преброяваме стъпките си на редуващи се интервали. Като се фокусираме върху това колко стъпки са между редуващите се части на разходката, ние заемаме съзнателната част на мозъка си, освобождавайки несъзнаваното.

“Новото”
Ходим, караме или шофираме по модел, далеч от познатото. Като се “изгубим” на “новото” място, разглеждаме го. Това принуждава мозъка да се изправи срещу „новото“, насърчава мозъка да бъде отворен за „новото“.

Разглеждаме всичко по-отблизо
Ставаме учен в нашата ежедневна среда. Ако не ни е интересно, не гледаме достатъчно внимателно. Един от начините да направим това е да използваме камера или тази в телефона си, за да се опитаме да снимаме най-малката част от нещо, което виждаме.

Слушаме фрагменти от разговор
Тези разговори се случват около нас през цялото време и ние предимно ги изключваме. Но те са богат източник на човешко взаимодействие и идеи. Обръщаме внимание и след това за известно стимулиране на мозъка си представяме какво може да се случи след това.

Прочитаме произволна страница от речника
Вероятно ще срещнем много думи, които не сме знаели, че съществуват, камо ли да знаем какво означават. Това е начин да въведем нови идеи в мозъка си и да му позволим да създава случайни връзки.

Прочитаме случайно списание
Можем да направим това и в чакалнята при зъболекаря например. Взимаме произволно списание и го прелистваме. Прочитаме произволна статия. Обръщаме внимание на случайна реклама. И двете ни излагат на нови идеи.

Изключваме телевизора
Не наистина. Намираме начин да ограничим времето си за телевизия, и ако трябва да го гледаме, мислим за качеството на това, което гледаме. Изследванията показват отново и отново, че мозъкът ни е буквално GIGO (боклук вътре/боклук навън).

Смеем се на себе си, на другите и на света
Намирането на смешното в ежедневните ситуации може да ни накара да се усмихнем или дори да се смеем на глас. Такива моменти също могат да разкрият прозрения за света около нас, които преди това не сме забелязвали.
Силата на хумора в идеята и творчеството.

Ядем храни за мозъка
Опитваме някои от тези храни (отбелязано е, че всички те увеличават активността в свързаните с креативността части на мозъка), които могат да ни помогнат: пълнозърнести храни, орехи, бадеми, боровинки, ягоди, къпини, слънчогледови семки, тиквени семки, яйца, зелен чай, авокадо, спанак, броколи, червено зеле и черен шоколад.

Учим нов език
Можем да направим това, като посещаваме класове или буквално живеем на място, където езикът не е нашият роден. Принуждаването на мозъка ни да мисли по различен начин е доказано, че отваря нови пътища на мислене и творчество. Ето защо например някои известни художници са създали най-добрите си творби, след като са се преместили в друга държава.