Как да повишим емоционалната си интелигентност?

Емоционалната интелигентност е способността ни да разпознаваме, разбираме, управляваме и контролираме чувствата си. Това е и способността ни да възприемаме, разбираме и влияем върху емоциите на другите хора.
Самоуправлението отвежда осъзнаването на собствените ни чувства, поведение и реакции още една стъпка напред.

Емоционалната интелигентност е свързана със самосъзнание, самоуправление и управление на взаимоотношенията. Става въпрос за това да познаваме себе си и да можем да управляваме емоциите си, както и да отговорим на тези емоции.
Емоционалната интелигентност не е нещо, което научаваме през уикенда. Това е умение за учене през целия живот, което трябва да се практикува и усъвършенства през целия живот.
За да се смятаме за емоционално интелигентни, трябва да се опитаме да развием съпричастност, която ще улесни връзката с другите и разбирането на чувствата им. Емпатични хора са тези, които искрено се интересуват от другите, и които предлагат помощ и подкрепа. Не всеки може да се постави на мястото на другия и да се опита да разбере мотивите, поради което емпатията е толкова ценно умение.
Развитието на емоционална интелигентност лесно идва при хора с чувство на емпатия. Други могат да научат за това в курс или от книга, но както при повечето други умения, за да сме добри в това, трябва да практикуваме и да прилагаме емоционална интелигентност в колкото се може повече ситуации.

4 съвета как да развием емоционална интелигентност:

Опознаваме себе си

Опитваме се да разберем защо се чувстваме по определен начин и какво е предизвикало подобни емоции. Много е важно да се научим никога да не пренебрегваме емоциите си, дори негативните, а да се опитваме да ги идентифицираме и да се справим с тях.

Опитваме се да разберем другите

Животът е станал много сложен и състезателен, в резултат на което просто да държим главата си над водата е предизвикателство, да не говорим за споделянето на малкото свободно време или енергия с другите.

Мислим преди да говорим

След като идентифицираме емоцията си и знаем какво я е отключило, отделяме малко време, за да я разберем и обработим, преди да й отговорим.

Научаваме важността на самоуправлението

Ако се научим как да идентифицираме, контролираме и изразяваме емоциите си, ще знаем как да ги използваме по начин, който е най-ефективен при дадените обстоятелства. Много хора подценяват важността да изразяват емоциите си по зрял начин. Точно както игнорирането или потискането на емоциите е вредно за нашето здраве, така и прекомерното реагиране, т.е. изразяването на емоции без да се обмисля как те могат да повлияят на другите.

10 основни предимства от високата емоционална интелигентност:

Хората се радват да са в екип с нас

Емоционално интелигентните хора не тормозят екипа и колегите си. Те знаят как да накарат другите да правят това, което искат, без да се решават на арогантност или агресия. Като гъвкави и отворени за внушения те създават страхотни колеги или лидери.

Хората лесно се отварят към нас

Като емпатични емоционално интелигентните хора могат да се приспособят към емоциите на другите, така че лесно разбират гледната точка на другите или обстоятелствата, които може да са ги накарали да направят определени неща.

Ние сме господари на емоциите си във всяка ситуация

Способността да разпознаваме, разбираме и управляваме емоциите си означава, че винаги ще бъдем крачка пред другите, когато става въпрос за реагиране на предизвикателни ситуации. Освен това отговорността за емоциите ни помага да се справим по-добре със стреса.

Лесно разрешаваме конфликти

Номерът за успешно разрешаване на конфликти е да се справим с тях преди ситуацията да излезе извън контрол. Способността ни да управляваме емоциите си и лесно да разбираме тези на другите, както и задействащите фактори, които може да са довели до тях, дава възможност да реагираме на нечие поведение по начин, който ще разпръсне потенциално трудна ситуация.

Лесно ставаме лидери

Емоционално интелигентните хора имат повечето черти на високоефективните лидери. Те са съпричастни, уверени, комуникативни, позитивни и подкрепящи.

Можем да работим навсякъде и с всеки

Уменията на великите хора, съпричастността и социалната информираност означават, че можем да работим добре и да извлечем максимума от всяка ситуация, дори при трудни обстоятелства или в чужда култура.

Лесно получаваме високоплатена работа

Като едно от най-търсените умения на работното място високата емоционална интелигентност може да ни помогне да получим работата на мечтите си.

Не правим и не казваме неща, за които по-късно съжаляваме

Знаейки, че трябва да разберем и обработим емоциите си преди да ги освободим, означава, че действаме едва след като сме имали възможност да обмислим ситуацията. Понякога са необходими само няколко минути да обмислим нещата и да си дадем шанс да се успокоим, да оценим ситуацията преди да вземем окончателното решение.

Ние сме ценни приятели и доверени хора

Уменията за емоционална интелигентност са също толкова ценни извън учението и работата, тъй като някои от най-важните ни решения и емоции се случват извън работното място например със семейството ни, в романтичните ни отношения, с приятелите, децата и т.н.

Ние сме изпълнени

Успешната кариера и постигането на личен успех дава усещане, че живеем живота си пълноценно.
Чрез въздействие върху нашите емоции, поведение и междуличностни отношения емоционалната интелигентност има основен ефект върху качеството на живота ни.

За да усъвършенстваме тези умения непрекъснато, никога не трябва да спираме да работим върху:

Самосъзнание

Постоянен контакт с нашите чувства и умението да се настройваме към тях.

Социални умения

Култивираме уменията си за общуване и никога не подценяваме силата на думите.

Емоционална регулация

Пригаждаме умения да контролираме силните си емоции, особено негативните, и никога не действаме импулсивно.

7 начина да повишим емоционалната си интелигентност:

Развиваме самосъзнанието

Самосъзнанието е свързано със себепознанието, със съзнанието за случващото се в живота ни. За да сме наясно със себе си, имаме нужда от определено ниво на зрялост. Когато знаем какво искаме, става по-лесно да намерим начин да го получим. Ако не го направим, остава да се носим безцелно, без план.

И така, как се развива самосъзнанието? Започваме с увеличаване на нашата чувствителност към собствените ни емоции и чувства. Опитваме се да отделим малко време за саморефлексия и да рефлектираме върху нашите поведение, мисли, чувства, разочарования, цели и т.н.
Тези, които са свикнали да се самоанализират, вероятно ще намерят това за лесно, но ако не сме свикнали с този вид мислене, това може да е трудно, дори обезпокоително. В този случай започваме, отделяйки 30 минути всяка вечер, след като приключим с дейността за деня и можем да се отпуснем малко, както и да помислим за деня или седмицата зад нас. Ако сме имали особено труден ден или седмица, да се запитаме какво можем да научим от опита.

Разбираме емоциите си и какво ги отключва

За да разберем емоциите си, трябва да сме готови да ги почувстваме. Емоциите трябва да се преживяват и да се настройват, а не да се погребват. Емоционално интелигентните хора не се страхуват от емоциите си. За да станем добри в разбирането на другите, първо трябва да можем да разбираме себе си.

Слушаме, без да съдим

Добрите слушатели са рядкост, главно защото това изисква много съпричастност, готовност да отделяме времето си за другите и умствена енергия, за да присъстваме, докато слушаме. Основната черта на добрия слушател е да слуша с емпатия, а това означава без да съди. Така че, за да станем добри слушатели, трябва да се опитаме да присъстваме по време на разговора със съсредоточаване и концентрация.
Емоционално интелигентните хора проявяват интерес към другите, като ги насърчават да говорят повече, създавайки среда, в която е безопасно да се отворим и да кажем какво наистина имаме предвид.
Активното слушане изисква много практика, но това е едно от онези умения, които можем да практикуваме всеки ден независимо къде се намираме и какво слушаме.

Връзка ум-тяло

Свързано с това да слушаме тялото си и да разберем какво се опитва да ни каже. Според доктрината за връзката ум-тяло дискомфортът в част от тялото ни е сигурен знак, че нещо не е наред.
Научаването да забелязваме тези сигнали и да ги интерпретираме може да ни спести много време и проблеми, когато става въпрос за разбиране защо се чувстваме по определен начин.

Ангажираме се

Емпатията е основната черта на емоционално интелигентните хора и тя лесно може да бъде развита.
Винаги когато общуваме с други хора, правим това, което правят емоционално интелигентните хора – слушаме, опитваме се да разберем, настройваме се.

Развиваме самоуправлението си

Самоуправлението е да контролираме емоциите си не в смисъла на потискате или игнорирате, а се научаваме да се справяме с тях и ги освобождаваме едва след като сме ги разбрали и обработили. Самоуправлението е също така да бъдем верни на себе си.

Научаваме се да се справим с критиката

Отрицателната обратна връзка често е незаслужена и резултатът от това е, че лицето, което я дава, не е напълно наясно с представянето ни, или може би използва възможността да саботира нашето самочувствие или открито да подкопае кариерата ни.
Когато стигнем до етап, в който можем да приемем отрицателна обратна връзка или открита критика без да я приемаме лично, ние демонстрираме, че имаме както самочувствие, така и емоционална интелигентност.
Има нещо благородно в това да признаем, че сме сгрешили. Може да не е приятно, но показва, че сме достатъчно зрели, за да вземем както кредита за успехите си, така и вината за грешките си. Това може да насърчи другите да направят същото.