Как да установим точен дрескод?

Дрескодът има социално значение, като тук излагаме различни правила и очаквания, за да отговарят на съответните обстоятелства и случаи. Дрескодът има вградени правила или сигнали за правилното разбиране на посланията, дадени от облеклото на човек. Това послание може да насочва към професията, социалната класа и отношението към модата, традициите и комфорта. Чрез външния вид и дрескода хората преценяват отношението към учебната среда, работата ни, работното място, колегите и т.н. Този избор изпраща ясно съобщение за нашето ниво на отдаденост, отговорност, култура и професионализъм.

Дрескод за мъже

Ризи
Избираме плътни цветове. Плътен цвят означава един фонов цвят по цялата дреха. Докато се прави избор за ризи, не е препоръчително да се избират различни нюанси от един и същи цвят. Например, ако сме любители на синьото, тогава не избираме различни нюанси на синьо. Хубаво е да бъдем гъвкави и да подбираме ризи с различни цветове. Следват цветовете, които са за предпочитане – сив въглен, тъмно кафяво, тъмно синьо, светлобежов и бял. Пастелните цветове са позволени, но няма да изглеждат като официален подбор и не се препоръчват като избор на цвят за официално облекло. Ризи с вертикални ивици могат да се носят, за да извлекат известно разнообразие на плътните и еднородни цветове. Винаги избираме ризи с дълъг ръкав, тъй като придават уважителен и авторитетен вид.
Подходящите размери са от основно значение за подобаващия дрескод, като създават впечатление за дейност. Носенето на много тесни дрехи подчертава и издава непрофесионален външен вид. От друга страна, прекалено широките дрехи остават впечатление за незаинтересованост.

Панталони
Изборът на светли цветове за панталони отдалечават вниманието от човека и неговата активност в образованието и професията. Така че, когато някой се облече в светъл панталон, бял или прасковен, и говори в интервю или на каквато и да е среща, конференция, слушателите се разсейват към панталона, което от своя страна пречи на зрителния контакт, който е важен при публичното говорене и личните и професионални взаимоотношения. Цветовете, които се считат за норма при панталоните, са тъмно синьо, тъмно кафяво, черно и тъмно сиво.

Носенето на панталон и риза от един и същ цвят създава впечатление, че сме облечени в униформа. Други елементи, който трябва да се избягват са стесняващите се панталони, принтове или райета върху тях, както и дънките вместо панталони.

Вратовръзки
Вратовръзките се използват за скриване на линията на копчетата на ризата, поради което те обикновено не се носят с ризи, които нямат копчета. В допълнение към това те се използват за добавяне на малко цвят към плътните основни и пастелни цветове. Цветът на вратовръзката трябва да бъде с по-тъмен нюанс от цвета на ризата, за да продължи цветната тема на ризата. По-големият възел на вратовръзка придава по-уверен вид, а по-тънката вратовръзка придава елегантен вид.

Колани и обувки
Коланите и обувките играят основна роля на мъжки аксесоари. Коланите нарушават цветовата приемственост на ризата, както обувките правят с панталоните. Ето защо експертите съветват да не се носят обувки от същия цвят като панталоните и колан от същия цвят като ризата.

Дрескод за жени

Грим, аксесоари и стайлинг
Използването на бледо розови, светлобежови и бледо кафяви, матови или гланцови, цветове за червило и лак за нокти са препоръчителни, тъй като се сливат с цвета на устните и ноктите и имат натурален вид. Маникюрът ни следва да е от къс до среден, добре подравнен и хигиенизиран. Парфюмното ухание е препоръчително да бъде леко и ефирно, ако не говорим за прием и вечери. Прекомерният грим пък не само променя външния вид на човека, но и привлича нежелано внимание. Експертите са забелязали, че жените, които са прилагали прекомерен грим, са били смятани за твърде егоцентрични и следователно не са приемани като подходящи за действие в екип. Използват се главно основи, спирала и контур, които отговарят на тона на кожата. Препоръчва се и използването на семпли бижута, от които и малки обеци.
Високите токчета не се приемат като положителен детайл в дрес кода, тъй като са шумни и предразполагащи към инциденти. Средновисокият ток е отличният избор. Не се възприема като добър знак носенето на брокати или аксесоари, които са крещящи или прекалено лъскави. Прическата трябва да е прибрана с форма според случая, но винаги кореспондираща с облеклото и мероприятието.
Що се отнася до облеклото, учещите и работещите жени професионално могат да подходят с избор между комбинация от официални риза и панталон, костюм или пола. Полите трябва да са с дължина до коляното.

Дрескод съвети за жени

Грим: Ясна разлика между дневен и вечерен грим.
Коса: Без хвърчащи прически, като дългата коса да не навлиза в лицето.
Ръце: Средна дължина на ноктите, без декорация, изкуствени нокти или френски маникюр.
Облекло: Представляваме екипа си и по този начин мислим за посланието, което трябва да бъде предадено при избора на тоалет. Добре пригодени панталон, костюм, рокля, пола.
Винаги обръщаме внимание на подходящата дължина на полата или панталона.
Винаги покриваме раменете и горната част на ръцете.
Съчетаване на класическо облекло, смесено с модерни аксесоари.
Без видимо бельо.
Без голямо деколте, без клинове, без изцяло спортно облекло.
Чорапи: Винаги носим чорапи, дори през лятото, без шев, без мрежести чорапи.
Обувки: Затворени обувки с възможност без високи токчета, без сандали, чехли, премахване на етикета от подметката.
Парфюм: Сдържан или свеж аромат.

Дрескод съвети за мъже

Коса: Къса прическа, без коса в областта на носа и ушите.
Облекло: Закопчана риза, панталони, които не са прилепнали. Не се приема риза с къс ръкав.
Вратовръзка: Без комични мотиви.
Маншети: 1см от якето.
Чорапи: Тъмни и дълги, изработени от фин материал и без шарка. Трябва да покриват крака, докато сме седнали.
Обувки: Елегантна форма, добре поддържани и изработени от кожа.
Бижута: Без бижута като гривна, обеца или видимо колие, без видим пиърсинг или татуировка.
Кърпичка: Изработена от плат.
Парфюм: Ненатрапчив аромат.

Видове дрескод

Бяла вратовръзка
Жени: официална рокля до пода и ръкавици, както и коса, която обикновено се носи прибрана в нисък кок.
Мъже: смокинг.

Черна вратовръзка
Жени: официална рокля до пода.
Мъже: костюм с черна папионка.

Костюм при прием
Жени: официална рокля.
Мъже: костюм с вратовръзка.

Коктейл
Жени: подходящ е подгъв над коляното или вечерен костюм с панталони.
Мъже: костюм, като вратовръзката е по избор.

Небрежно елегантен дрескод
Жени: няма правила, но се изисква до известна степен ползването на бижу и лак. Токчетата са допустими.
Мъже: дънки или долна част от костюм с риза или тениска, без вратовръзки.

Фестивален дрескод
Жени: блестяща рокля с пайети, червена сатенена пола или костюм с някои празнични цветове.
Мъже: костюм с празнични вибрации.

Бизнес официален дрескод
Жени: адаптирана рокля, гащеризон или различен вид формално облекло.
Мъже: строго делови костюм с изчистени обувки, възможен аксесоар.

Небрежно делови дрескод
Жени: панталони, плисирана пола и блейзър със забавна блуза, като избягваме да носим дънки, макар че в някои случаи тъмните дънки могат да се окажат подходящи. Избягваме маратонки.
Мъже: панталон с риза и жилетка.

Шикозен дрескод
Припокрива се с небрежно елегантния дрескод, но позволява повече небрежност в стила.

Спортно елегантен дрескод:
Жени: дънки с риза, блуза или тениска, както и удобни обувки.
Мъже: дънки с тениска, поло, сако, яке, както и споретен тип обувки.