Силата на етеричните масла

Нека се върнем при предците ни и тяхното справяне с болежките чрез употребата на естествени лечебни средства. Те са приготвяли лекарства от растенията, а днес все повече говорим за силата на етеричните масла. Употребата им днес ни дава възможност да изхвърлим голяма част от лекарствата и разумно да управляваме своето здраве. Не е необходимо да сте професионалист, за да се запознаете с ползите от употребата на етерични масла, които могат значително да подобрят качеството Ви на живот. На тази тема има много какво да се прочете, навлизането в нея ще Ви позволи да открието най-доброто за себе си и Вашите близки, за домашните си любимци, за това как да поддържате хигиената в дома си, да се отърсите от токсините в ежедневието, да намалите тревожността и стреса, да се наслаждавате на оптимално здраве, като трансформирате себе си и ежедневието си, получавайки по-високо качество на живот.
Докосвайки едно цвете, ние инстинктивно го помирисваме и сме възхитени от неговия аромат. Така е с всички растения, които ни заобикалят. Етеричните масла съдържат в себе си концентрирани извлеци директно от кората, плодовете, цветовете, листата, корените, смолата, ядките на дървета и растения и силата е в тяхната натуралност.
Не се захващайте повърхностно към употребата на тези лечебни масла, надграждайте в познанията си, като стъпите върху основните принципи на ароматерапията. Използването на етерични масла изисква доброто им познаване и постоянство при употребата им, или обучение, търпение и практика. Не се отказвайте от тях прекалено рано, защото резултатите не идват така бързо. Много пъти сме влизали в магазин, пълен с етерични масла, за да си купим нещо друго и дори не сме си помисляли, че те са надежна опция за нас и нашия здравословен комфорт. Друго важно нещо е обстоятелството, че при толкова много масла е редно да внесем яснота по темата за видовете масла, различния им химичен състав, респективно различните им терапевтични свойства. Термините, на които е важно да се спрем са два: фиксирани и етерични масла.
Фиксираните масла са известни още като пресовани или мазни масла, могат да имат както растителен, така и животински произход. Това са всички масла, с които готвим, зехтин, както и кокосовото масло. Тези масла не се изпаряват, оставят петна върху абсорбиращи повърхности, поради което не може да бъдат дестилирани. Добиването им става по следните два метода: чрез пресоване (чрез налягане или с изстискване), или чрез екстракция (извличане чрез използване на разтворител). Дали консистенцията на фиксираните масла да бъде твърда, полутвърда или течна е в зависимост от температурата. Съдържат хранителни вещества като витамини и минерали.
Етеричните масла носят също името летливи поради лесното им изпаряване. Те са неразтворими във вода, но се разтварят в алкохол, което ни дава възможност да се наслаждаваме и ползваме ароматите им под формата на парфюми. Също така се разтварят във фиксирани масла и могат да разтварят мазнини като мас. Те не съдържат хранителни вещества.
Когато задълбочите интересите по темата, ще се запознаете какво е абсолюта и какво е CO2 екстрат, които са обозначени на шишенцата.
Много от етеричните масла са горчиви и имат способността да отблъскват насекомите. Тук е мястото им при приготвяне на различни репеленти против насекоми, бълхи и кърлежи, вместо употребата на силно токсичните препарати, продавани в магазините. Етеричните масла имат силно противомикробно действие, а са и силни помощници при лечение на рани и охлузвания.